Europa
Mainline participeerde in twee Europese samenwerkingsprojecten. De ene gericht op hiv, aids en hepatitis C bij kwetsbare risicogroepen en de ander op hepatitis C preventie in verschillende Europese landen.
Correlation II
Mainline participeerde in het Europese samenwerkingsproject Correlation II - European Network Social Inclusion & Health. Het project richtte zich in het bijzonder op hiv, aids en hepatitis C bij kwetsbare risicogroepen (zoals druggebruikers).
Dit resulteerde onder andere in het boekje: ‘hepatitis C among people who use drugs: Key messages from practitioners
Meer weten?
Neem contact op met Rian Warmoeskerken
Lees meer op: www.correlation-net.org
HCV preventie voor jonge druggebruikers in Europa
Mainline participeerde in 2011 in een project, gefinancierd door de De European Commission – Directorate General for Justice, Freedom and Security. Doel was vast te stellen welke aandacht er is voor hepatitis C preventie in de verschillende Europese landen.
Dit resulteerde in een aantal rapporten:
• een review van wetenschappelijk bewijs over de effectiviteit van HCV-preventie,
• een overzicht van de richtlijnen in de verschillende Europese landen,
• een verslag van preventieprogramma’s in een aantal stedenoverzicht,
• de resultaten van interviews bij jonge druggebruikers en het uiteindelijke verslag met aanbevelingen voor effectieve interventieontwikkeling.
Meer weten?
Neem contact op met Rian Warmoeskerken
Kijk ook op: www.zis-hamburg.de
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Nederland
In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam. Afgelopen februari 2017 is het HCV Project Amsterdam gestart: Bewustwording, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg; Naar virus-eliminatie onder (ooit) injecteerders in Amsterdam.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).