Nederland
De Open Universiteit deed onderzoek naar hiv en stigma in de zorg. Met hulp van Mainline is extra gekeken naar stigma en middelengebruikers die hiv-positief zijn. Ofwel, de vooroordelen waar zij mee te maken hebben.
Onderzoek naar 'Dubbel stigma'
De geïnterviewde gebruikers krijgen regelmatig te maken met een dubbel stigma. Het vooroordeel op middelengebruik blijkt soms zelfs groter.
Zorgverleners die ook geïnterviewd zijn, hebben soms het beeld dat gebruikers op zoek zijn naar medicijnen op recept voor recreatief gebruik.
Ook hebben sommige zorgverleners het idee extra voorzichtig te moeten zijn met middelengebruikers, omdat deze een hoger risico lopen op hiv of hepatitis.
Impact & tips
Wat de impact is voor gebruikers en tips om het gesprek aan te gaan, lees je in de nieuwste Take-it (een themabrief voor drugsgebruikers met hiv of aids).
De Take-it thuis ontvangen?
• Bel naar 020 682 26 60 of
• Stuur een mailtje naar info@mainline.nl voor een abonnement.
Voor gebruikers gratis, instellingen betalen €4,50 voor een abonnement (3x p/jr).
De Take-it wordt in een gesloten blanco envelop toegestuurd.
Website
Naar aanleiding van het algemene onderzoek heeft de HIV-vereniging de website 'positief zorgt' gemaakt.
Daarop zijn aanbevelingen te vinden voor een goede omgang van mensen die besmet zijn met het virus. Uiteraard is er ook aandacht voor mensen die drugs gebruiken.
Ga naar de website www.positiefzorgt.nl
Contactpersoon: Rian Warmoeskerken,
Programma manager Nationaal
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).