Nederland
Zwerfjongeren zijn kwetsbaar voor (problematisch) middelengebruik en seksueel riskant gedrag. Toch is er nog weinig onderzoek gedaan naar de kenmerken van deze gedragingen en de ondersteuningsbehoefte van de zwerfjongeren. Beschikbare interventies richten zich vaak niet op deze groep, zo blijkt uit eerdere onderzoeken.
Mainline en Rutgers WPF hebben via een verkenning gepoogd een antwoord te geven op de vraag welke ervaring zwerfjongeren hebben met middelengebruik en seksueel riskant gedrag en welke behoefte zij hebben aan ondersteuning of begeleiding en hoe.
Via openhartige interviews met zwerfjongeren en professionals zijn risico- en beschermende factoren naar voren gekomen. Soms is er een samenhang tussen het middelengebruik en seksueel riskant gedrag, vaak ook niet.
Wel zijn het thema’s die de jongeren bezig houden. Niet altijd formuleren ze een specifieke ondersteuningsvraag, maar wel blijkt nieuwsgierigheid en onwetendheid. Ook begeleiders praten niet altijd makkelijk over deze onderwerpen.
Meer aandacht lijkt nodig voor beide thema’s waarbij het druggebruik niet veroordeeld wordt, maar op een open, constructieve wijze met de jongere het gesprek wordt aangegaan. Uitgangspunt moet hierbij meer de kracht en empowerment zijn van de jongere, dan de problematiek.
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).