ENGLISH
 

Ik heb nog nooit zoveel mensen zien spuiten op straat

Projectleider Ingrid Bakker bezocht een van onze lokale partnerorganisaties Positive Voice in Athene. In eerste instantie voor het nieuwe migratieproject, maar de problematiek blijkt veel groter te zijn. “In vier uur heb ik honderd tot honderdvijftig mensen gezien die onder invloed waren.”

In Athene sprak Ingrid af met Marios, één van de medewerkers van Positive Voice en zelf ex-gebruiker. “Bij Positive Voice waren ze emotioneel. Een cliënt was die week overleden aan aids,” zegt Ingrid. “Die persoon was te laat gediagnosticeerd, waardoor de ziekte al te ver ontwikkeld was. Moet je nagaan in 2022 sterft iemand in de Europese Unie aan aids.”

Positive Voice is een organisatie die zich focust op hivtesten en -zorg en contact heeft met groepen die verhoogd risico hebben op hiv, waaronder drugsgebruikers. “In Nederland hebben juist weinig drugsgebruikers hiv, maar in Griekenland is dat niet het geval.” Positive Voice test mensen op straat op hiv, ze delen schone naalden uit en geven ter plekke wondzorg. Dit doen ze samen met vijfhonderd vrijwilligers. 

Mee op veldwerk
“De problematiek is in Griekenland groot. Marios nam me mee naar een ‘open drug scene’, slechts een paar straten verwijderd van waar toeristen op terrasjes onbekommerd van de zon genieten. Ik heb nog nooit zoveel mensen op straat zien spuiten. Ik zag handen van dertigjarigen vol abcessen en helemaal opgezet door al het spuiten. In vier uur heb ik honderd tot honderdvijftig gebruikers gezien die onder invloed waren. Op klaarlichte dag. Ze zaten op straat voor een spuitomruil . ”

In Griekenland zijn geen gebruiksruimtes. “Tussen een minimarkt en een ingang van een huis hingen zo’n acht gebruikers die we zakjes met schone spuiten gaven. Voor de trap van het het huis waren hekken geplaatst, zodat ze daar niet konden gebruiken. Ik dacht: waarom grijpt de minimarkt niet in? Maar toen ik naar binnen keek zag ik dat de kassamedewerker zelf harstikke high was. Wie weet dealt hij vanuit de minimarkt.”

“Het veldwerk buiten op straat is heel anders dan in Nederland. Toen ik veldwerker was moest ik echt opzoek naar gebruikers op de wallen en had ik hen voornamelijk een Mainline te geven. Hier deelt Positive Voice schaarse schone naalden uit en willen de gebruikers graag praten en zijn ze overal te vinden. Volgens de veldwerkers hebben ze echt behoefte aan contact met mensen buiten de scene. De meest gebruikte drugs zijn heroïne en meth, maar beiden zijn meestal van lage kwaliteit. Black tar heroïne en Shisha meth. Maar ze schijnen ook een goedje gemaakt van uitgekookte fentanylpleisters en codeïne te gebruiken. De meeste gebruikers die ik zag, zijn tussen de twintig en veertig jaar. Maar er schijnen ook jonge vluchtelingen te zijn die geronseld worden als drugkoerier en zo aan de drugs geraakt zijn. Mannen en vrouwen en van Grieken tot migranten en vluchtelingen. Er zaten volgens Marios Irakezen, Afghanen, Syriërs, Roemenen en Koerden tussen.”

Crisis op crisis
“Deze problematiek is geëscaleerd door meerdere crisissen. Door de financiële crisis in 2008 nam de armoede toe en zijn de toekomstverwachtingen voor alle Grieken verslechterd en er is enorm bezuinigd op zorg. Hierdoor zijn er minder schone naalden beschikbaar en daardoor is er een enorme hiv-toename. Tussen 2010 en 2012 steef het aantal besmettingen in Athene van ongeveer dertig naar een paar honderd.” Bovenop kwam daar de vluchtelingencrisis in 2014-2015. “Die mensen zijn hun thuisland ontvlucht vanwege oorlog en belanden hier in de volgende bak ellende.”

“Het is verschrikkelijk. Er moet hier iets gebeuren. Ik ging hier naartoe met de vraag: wat hebben de drugsgebruikende migranten nodig? Maar het zijn niet alleen migranten, maar ook de Grieken. Je denkt: de basiszorg voor druggebruikers is wel op orde in de Europese Unie. Maar het is verre van.”


Project en contact

Wil je meer weten over ons werk met kwetsbare migranten in de Europese Unie, bezoek dan onze project pagina. Voel je uiteraard ook vrij om ons te mailen via info@mainline.nl. 


Veldwerk in Athene tijdens de coronapandemie. Foto: Dimitris Bouras


Onze veldwerk activiteiten


Informeren

Tijdens het veldwerk voeren we voorlichtingsgesprekken en verwijzen we door naar de plekken waar men passende hulp kan krijgen. We stimuleren veiliger gebruik met als doel infectieziekten en gezondheidschade te voorkomen.

De informatie die we bieden is vrijblijvend en onbevooroordeeld. Als gebruikers een hulpvraag hebben, zijn we present. Vanuit die onafhankelijke positie horen we wat er speelt en wat er nodig is. Het stelt ons bovendien in staat om onze opgedane kennis praktisch in te zetten. Bijvoorbeeld via ons voorlichtingsmateriaal en onze trainingen.

Voorlichtingsmateriaal
De signalen die de veldwerkers van Mainline oppikken vertalen we naar/in uiteenlopend voorlichtingsmateriaal. Doel is dat gebruikers zich er in herkennen. We bespreken allerlei onderwerpen en benoemen problemen waar gebruikers mee kampen.

Een overzicht:

Het lifestyle magazine Mainline

Folders & brochures

Rapporten & onderzoek

Signaleren

We verrichten ook veldonderzoek onder groepen waarvan het vermoeden bestaat dat ze gezondheidsrisico's lopen en/of vormen.

We doen onderzoek naar groepen mensen die:
• gezondheidsrisico’s lopen samenhangend met het middelengebruik,

• daarbij een mogelijk risico voor de volksgezondheid vormen,

• in een marginale maatschappelijke positie verkeren of daarin dreigen te geraken.

Daarbij onderzoeken we onder andere:
• de ins & outs van het gebruik en hun leefwereld,

• welke (harm reduction) informatiebehoefte er is,

• hoe de toegang tot zorg is en of bestaande zorg aansluit.


Waakhond

In het signaleren van trends onder doelgroepen en lacunes in het hulpaanbod, vervult Mainline een belangrijke 'waakhond' functie. We zoeken altijd de samenwerking met relevante partijen in het veld,

zodat we samen kunnen werken aan verbetering van het aanbod en de emancipatie van de verschillende doelgroepen.Copyright Mainline 2022. Webdesign by Studio Odilo Girod, hosting & CMS by Blogbird.