Verschillende risicofactoren vergroten de kwetsbaarheid van (nieuwe) groepen migranten voor problematisch drugsgebruik. Deze risicofactoren zijn bijvoorbeeld traumatische ervaringen, een geisoleerde positie in de maatschappij, werkloosheid en armoede. Gezondheidszorg, harm reduction projecten en gemeenten in de hele Europese Unie staan voor de urgente vraag hoe zij in de behoeften van deze migranten kunnen voorzien.
In heel Europa overleven migranten noodgedwongen op straat of in andere onveilige en onzekere omstandigheden. Zij komen in aanraking met bestaande groepen daklozen en er wordt veel drugs gebruikt om het harde leven op straat te kunnen verdragen. In sommige Europese steden groeit de groep nieuwe daklozen zo snel, dat er zorgwekkende situaties ontstaan.
Een beter begrip van de behoeften van kwetsbare migranten die drugs gebruiken, kan de lokale respons in heel Europa verbeteren. In dit project werken zeven partners uit zes Europese landen aan het verbeteren van de toegang tot harm reduction en gezondheidszorg voor migranten.
Dit project richt zich op het opvullen van gaten in kennis- en praktijkervaring rond drugsgebruik en migratie in Europa. De algemene doelstelling van het project 'SEMID-EU' is het verbeteren van het welzijn en het verminderen van de gezondheidsschade van kwetsbare migranten die drugs gebruiken door:
Het project is georganiseerd rond vier onderdelen die met elkaar verbonden zijn en op elkaar voortbouwen:
Een breed scala aan activiteiten en metoden zal binnen dit project gebruikt worden: van literatuuronderzoek tot interviews en focusgroepdiscussies, en van lokale workshops tot webinars en symposia.
Wilt u meer te weten te komen over dit project? Neem dan gerust contact op met Mainline via info@mainline.nl. In de loop van de projectperiode zullen we verschillende uitkomsten en resultaten beschikbaar maken en maken we verbinding met de vele partijen die met migranten in de EU werken.
Literatuur review: 'services for vulnerable migrants who use drugs'
Verklaringen en aanbevelingen van experts
Publicatie: 'Drug use and access to drug dependency services for vulnerable migrants who use drugs in the European Union'
Dit project loopt van januari 2022 t/m december 2023.
The content of this webpage represents the views of the author only and is his/her sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).