Het gebruik van drugs tijdens seks is een groeiend wereldwijd fenomeen, vooral onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij professionals is seks onder invloed van drugs door MSM beter bekend als 'chemsex'.
De opkomst van het gebruik van crystal meth is daarbij opvallend. Meth is een zeer krachtig stimulerend middel dat in Nederland vooral tijdens seks wordt gebruikt, vaak gecombineerd met andere middelen. Chemsex onder invloed van Tina (slang crystal meth) wordt als ‘geiler’ en ‘meer kinky’ ervaren. De rush na gebruik geeft een intens euforisch effect, verlegt (seksuele) grenzen en maakt het orgasme intens.
Mannen zoeken via dating-apps en websites onder Party&Play (PnP), High Fun, chemsfriendly of ‘High & Horny’(HnH) naar andere mannen. Een grote groep MSM ervaart veel meerwaarde van chemsex, zonder dat ze gezondheidsklachten krijgen. Maar een groeiende groep mannen krijgt te maken met sociale, fysieke en mentale gezondheidsproblemen vanwege problematische chemsex.
Mainline biedt sinds 2016 ondersteuning aan MSM die aan chemsex doen. Onze Nederlandse expertise wordt ook op internationaal vlak gevraagd ter ondersteuning van lokale/landelijke organisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van harm reduction-interventies rond (problematische) chemsex. Daarnaast delen we regelmatig onze expertise tijdens nationale en internationale expertpanels, chemsex-evenementen en conferenties.
Naar aanleiding van de uitkomsten van het signaalrapport ‘Tina en Slammen’ (PDF) (gepubliceerd in samenwerking met Soa Aids Nederland) zijn verschillende harm reduction interventies ontwikkeld voor MSM die aan chemsex doen.
De website sexntina.nl voor MSM die crystal meth gebruiken in een seksuele context.
Een slam-brochure met uitgebreide info hoe de mogelijke risico’s rond slammen te verminderen. En diverse chemsex-magazines met harm reduction info en tips met betrekking tot chemsex. Allen te koop in de webshop.
Individuele- en groepsgesprekken tijdens de maandelijkse Drop In-avonden voor mannen op zoek naar zelfcontrole of mannen die willen stoppen/zijn gestopt met chemsex.
Voor mannen in de regio Amsterdam die op zoek zijn naar advies, support of hulp rond chemsex,
maakten we 'Friday Fever', een korte chemsex-movie.
Voor meer info over chemsex contact Leon Knoops (l.knoops@mainline.nl)
Voor meer info over de chemsex-training in Nederland, mail naar Desiree van Dok (d.vandok@mainline.nl)
VERENIGD KONINKRIJK, FINLAND, GRIEKENLAND, ESTLAND, SERVIË, PORTUGAL, NEDERLAND
Harm reduction-benaderingen worden zelden toegepast in een recreatieve sportcontext. En waarom zouden we - sport staat gelijk aan gezondheid, toch? Niet altijd. Onderzoek toont aan dat het gebruik van performance and image-enhancing drugs (PIED's) ook geregeld voorkomt in verschillende recreatieve sporten. En voor mensen die vaak en in hoge doseringen gebruiken, kunnen schadebeperkende interventies een groot verschil maken.Deskundigheidsbevordering zorg in de maatschappelijke opvang
Steeds vaker hebben maatschappelijke opvanglocaties voor dak- en thuislozen te maken met ernstig verwarde personen. Regelmatig gebruiken deze personen ook drugs en/of alcohol en soms is er ook sprake van psychiatrische issues, trauma en/of een lichte verstandelijke beperking. Om professionals die met deze doelgroep werken te ondersteunen ontwikkelde Mainline en Volksbond Streetcornerwork een training en een boekje met handvatten.Nederland
In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam. Afgelopen februari 2017 is het HCV Project Amsterdam gestart: Bewustwording, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg; Naar virus-eliminatie onder (ooit) injecteerders in Amsterdam.Mainline-GIZ onderzoek
Mainline onderzocht de ‘best practices’ in verschillende landen op het gebied van harm reduction-interventies voor gebruikers van stimulanten. Het project wordt ondersteund door Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) onder het programma Global Partnership on Drug Policies and Development (GPDPD).